Inspiratie blog

Op deze pagina een overzicht van boeken, documentaires, artikelen, websites en andere projecten die aansluiten bij het hoofdonderwerp en de geralateerde thema’s van deze webdocu. Inspirerende projecten uit binnen- en buitenland die aantonen dat er in alle hoeken van de wereld met collectief eigendom constructies wordt gewerkt en dat men overal bezig is, nadenkt, schrijft, filosofeert of in actie komt om te werken aan een eerlijke, betere toekomst voor iedereen.
Ken jij projecten, boeken, docu’s, podcasts, websites etc die hier bij aansluiten laat het ons dan vooral weten. Mail naar collectiefeigendom(at)amsterdamalternative.nl

We doen ons best om zoveel mogelijk berichten in zowel het Nederlands als het Engels te publiceren maar soms zal dat niet lukken en dan kiezen we een van beide talen.

RiP! A Remix Manifesto

Documentary about copyright, copyleft and creative commons. How free creative work inspires new creativity, and artists such as Girl Talk. This was the feature documentary during the Creative Commons Week on ThreeNL.

Het wonder van Mondragon

Tegenlicht aflevering over het Baskische stadje Mondragón, waar het overgrote deel van de bevolking werkt in coöperaties. Elke werknemer is er mede-eigenaar en men beslist samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Met succes, ook in deze economisch harde tijden. Mondragon maakt hoogtechnologische producten en is als 7e grootste bedrijf van Spanje uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld.

Tegenlicht onderzoekt dit coöperatieve model in tijden van crisis. “1 werknemer = 1 stem”, en zo beslisten de koelkastenfabrieksarbeiders vorig jaar democratisch om 8% van hun loon af te staan en zo de harde klappen samen op te vangen. Maar hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien.

Welkom in het alternatieve economische model van de 21ste eeuw: Mondragon co-op.

Kijk de video

“Das ist unser Haus!”

Movie about the German Mietshäuser Syndikat.
Abut self-organized living and a solidarity-based economy!
Spoken in German, Dutch and English subtittles available.
Mietshäuser Syndikat website

Groeten uit de koekenstad

Is there still room for experiment in the city?

Filmmaker Jan Beddegenoodts ontmoette in twee jaar meer dan 40 collectieven, kunstenaars en andere vrijbuiters uit de Antwerpse vrijplaatsen scene om te praten over ruimte voor creativiteit en experiment in de stad.

A film by Jan beddegenoodts // © 2022
cameltown.org

Into the Soil | The Wisdom of Regenerative Farming

In the documentary ”Into the Soil” we follow Brigid LeFevre, who runs a community supported agriculture operation (CSO) in Järna, Sweden. In her biodynamic vegetable garden she focuses on fermenting the harvest in order to enrich it with nutritious lactic acid bacteria.
Brigid grew up in an anthroposophically inspired Camphill community in Northern Ireland where volunteers lived and worked together with people with special needs. It was a self-sufficient community where the local store brought in bulk organic produce and each household would write down their purchases – without any actual exchange of money.

VPRO Tegenlicht - Welkom in het Symbioceen

Het is de hoogste tijd voor een transformatie naar het Symbioceen: een tijdperk waarin mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar een nieuw bio-evenwicht met Glenn Albrecht, Jalila Essaïdi en Lucas De Man.

In het huidige tijdperk, het Antropoceen, staat de natuur in het teken van het menselijk leven. Bovendien is het leven van de mens van grote negatieve invloed op die natuur. Albrecht bepleit dat het tijd is dat we het huidige Antropoceen inruilen voor een tijdperk waarin mens en natuur als symbioten samenleven.

Kijk de aflevering hier

Pas op de vrijplaats

Met de film PAS OP DE VRIJPLAATS bevraagt ADEV het nieuwe vrijplaatsenbeleid van de gemeente Amsterdam, in samenwerking met filmmaker Floris Schäfer. Hoe ziet een vrijplaats met minder vrijheden en meer kosten eruit? Hoeveel regels gelden er en hoe worden die gehandhaafd? Waarom moet je in een vrijplaats kunnen werken én wonen? En vooral: wat nu?
Aan het woord komen verschillende vrijplaatsbewoners, ervaringsdeskundigen en een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. De wethouders weigerden medewerking.

VPRO Tegenlicht - Ons gemeengoed

Sinds 2005 heeft het aantal burgercollectieven in Nederland, ook wel samengevat onder de term commons, een enorme vlucht genomen. In een burgercollectief nemen burgers zelf het initiatief tot gezamenlijk beheer in situaties waar de overheid of de markt het laat afweten. Ouderparticipatiecrèches, Wikipedia, broodfondsen of windenergie-coöperaties zijn daar goede voorbeelden van. Uitgangspunt is dat men niet uitgaat van het eigen belang. Op korte termijn moet er misschien zelfs iets worden ingeleverd. Maar uiteindelijk komt het collectieve belang alle participerende leden ten goede.

Kijk de aflevering hier

A Farm for the Future

Wildlife film maker Rebecca Hosking investigates how to transform her family's farm in Devon into a low energy farm for the future, and discovers that nature holds the key. Alarmed by the answers, she explores ways of farming without using fossil fuel. With the help of pioneering farmers and growers, Rebecca learns that it is actually nature that holds the key to farming in a low-energy future.