Lenteland

Lenteland ontwikkelt regeneratieve boerderijen. Dat zijn boerderijen waar gezond eten wordt geproduceerd terwijl de natuur weer kan opleven en de bodem gezond wordt. Afgelopen zomer werd de vierde boerderij aangekocht. Daarmee is Lenteland erin geslaagd om binnen twee jaar 86 hectare grond vast te leggen voor regeneratieve landbouw. En het goede nieuws is: iedereen kan mede-eigenaar worden van deze plekken.
Artikel
Monique Boere
Annelies Verhelst
Karsten Brunt
Ongeveer 5 minuten

Van onderop
Oprichter van Lenteland Wouter Veer: “De verandering die we willen zien in de samenleving zullen we zelf, van onderop, moeten bouwen. Gelukkig groeit die beweging. Steeds meer mensen willen zelf de regie op een beter voedselsysteem en zoeken naar een betere balans tussen economische, ecologische en sociale waarden. Met het ontwikkelen van meer Lenteland boerderijen willen we dit in een stroomversnelling brengen.”

In het model van Lenteland worden we dus met elkaar eigenaar van de grond en boerderijen, waar we gezond eten produceren voor de lokale markt. Wouter: “Ooit was de grond om ons heen van iedereen. Of van niemand. Nu is grond meestal privé-eigendom, zetten we er hekken omheen en maken we er winst mee. Met Lenteland boerderijen wordt de gemeenschap weer eigenaar van de grond, samen met de boeren.”


Hier vertelt Eliane van Lenteland er meer over
(Filmpje van vorig jaar. Inmiddels is Lenteland gegroeid, met meer boerderijen en een groter team).

 

De vierde boerderij
De vierde boerderij, ‘t Gagel in Lochem, is 46 hectare groot. Naast groente- en fruitproductie zijn er goede mogelijkheden voor overnachting en recreatie, bijvoorbeeld in de vorm van een B&B en camping. “Hiermee zetten we een enorme stap om onze missie te verwezenlijken,” vertelt Wouter. “We hebben er weer een nieuwe plek bij voor ‘toekomstboeren’ die de bodem en biodiversiteit willen verbeteren, en die anders moeilijk toegang hebben tot grond.”

Een plek voor boeren
Het is een welkom aanbod voor de ‘toekomstboeren’. Dat is een groeiende groep mensen die als boer aan de slag wil, maar dan kleinschaliger, zonder gif, zonder kunstmest en samenwerkend met de natuur en gezinnen uit de buurt.
De boeren die samen met Lenteland aan de slag gaan produceren voedsel én ontwikkelen een regeneratief landschap. Dat betekent: een gezonde bodem, meer biodiversiteit, CO2-opslag, ruimte voor mensen én dieren en een economisch gezond bedrijfsmodel. Bij alle keuzes die ze maken vragen ze zich af: creëert dit meer of minder leven? Lees hier meer over regeneratieve landbouw.

De eerste vier boerderijen
De eerste vier Lenteland boerderijen zijn te vinden in Empe en Lochem (Gelderland), Laakdal (België) en Mechelen (Zuid-Limburg). In Laakdal (Strackxhoeve) en Empe (Erve Kiekebos) draaien de boerderijen al voor het tweede seizoen. De boeren leveren daar wekelijks groentepakketten aan de buurt en zijn druk bezig met het verder inrichten van het perceel, met bijvoorbeeld een pluktuin (bessen), fruitbomen en agroforestry Een landbouwsysteem waarbij bomen, gewassen en soms ook vee op een slimme manier worden gecombineerd. Deze verschillende natuurlijke systemen werken samen en kunnen elkaar versterken. Dat kan veel ecologische en economische voordelen bieden: een gezonde bodem, meer biodiversiteit, meer veerkracht van het systeem en daardoor gezonde gewassen. systemen. In Mechelen en Lochem worden de nieuwe boerderijen opgestart.


Hier vertellen de boeren Jaap en Niels meer over hun werk op Erve Kiekebos.

 

Mede-eigenaar van de boerderij
Onderdeel van het Lenteland model is dat iedereen mee kan doen. Door groente en fruit af te nemen, mee te werken als vrijwilliger én door mee te investeren word je mede-eigenaar van de Lenteland coöperatie en daarmee ook van de Lenteland boerderijen. Met jouw investering worden de boerderijen aangekocht en opgestart. Zo vormen we samen de bottom-up beweging die zo nodig is. Dit filmpje legt uit hoe dat werkt.
Wouter: “Door burgers mede-eigenaar te maken zorgen we ervoor dat er weer geld vrijkomt voor het aankopen van een volgende boerderij én dat we als burgers weer grip krijgen op de grond om ons heen en op onze eigen gezonde voedselproductie.”

Investeringen
Investeringen van mede-eigenaren worden gebruikt voor de aankoop en ontwikkeling van Lenteland boerderijen. Het grootste deel gaat direct naar de financiering van de boerderijen (grond en gebouwen) en is dus waardevast. Een kleiner deel wordt gebruikt om operationele kosten te dekken.
Het voornaamste rendement voor de investeerders is een gezonde bodem, meer natuur en bloeiende boerderijen die lokaal in gezond voedsel voorzien. Daarnaast kun je financieel rendement ontvangen. Dat kan oplopen tot 5% per jaar. En je bent natuurlijk van harte welkom op deze plekken. Zie dit filmpje.

 
 
 
 
 
 
 

Het Lenteland-model
Zo gaan we te werk:
Lenteland zoekt geschikte plekken voor een boerderij: vanaf 5 hectare, minstens 5 meter boven NAP, in een prettige omgeving, dicht bij een woonkern en met een woning voor de boer.
Uit een uitgebreid selectieproces komen geschikte boeren voor de verschillende boerderijen. Zij gaan wonen op het erf en verbinden zich voor langere tijd met de plek.
De boeren gaan als ondernemer aan de slag, met een basisinkomen bij de start maar ook duidelijke prikkels om er een goed draaiend bedrijf van te maken.
De boeren werken binnen heldere regeneratieve kaders. Dat betekent dat ze met hun activiteiten meer leven creëren op de plek: een gezonde bodem, meer biodiversiteit, CO2-opslag en ruimte voor mensen én dieren.
Het Lenteland-team – met ondernemend DNA – stimuleert en ondersteunt de boeren om een succes van hun bedrijf te maken. Dit is gericht op het businessplan en op lopende activiteiten. 
Lenteland en de boerderijen zijn coöperaties. Iedereen die dat wil kan mede-eigenaar worden door mee te investeren in de Lenteland coöperatie of in boerderijcoöperaties. Door te investeren in de Lenteland coöperatie word je mede-eigenaar van meerdere boerderijen tegelijk.
Met elke investering - in Lenteland of de individuele boerderijen - komen de boerderijen meer in handen van de mensen om ons heen. De voorfinanciering die is gedaan door Lenteland wordt afgelost, waardoor er ruimte vrijkomt voor de aankoop en ontwikkeling van nieuwe boerderijen.
Zo werken we toe naar steeds meer Lenteland boerderijen op verschillende plekken in Nederland.

De mensen achter Lenteland.
Lenteland is opgericht door ondernemer Wouter Veer. Op zijn 23ste startte hij zijn eerste onderneming, wat uitgroeide tot een succesvol bedrijf. Na 15 jaar besloot hij het roer om te gooien en zijn vermogen en tijd te investeren in initiatieven waar hij echt in gelooft. Hij is mede-initiatiefnemer van BlueCity (de circulaire hub in het oude Tropicana zwembad in Rotterdam), impact investor (en oprichter van infund) en oprichter van Lenteland.
Wouter doneerde een groot deel van zijn vermogen aan Lenteland. In deze podcast vertelt hij waarom hij denkt dat dit de juiste keuze is.
Het verdere Lenteland-team bestaat uit bevlogen aanpakkers met expertise in ondernemerschap, regeneratie, communicatie en crowdfunding. Bekijk hier het hele team.

Waarom Lenteland
Deze vraag wordt het beste beantwoord in deze mini-docu, opgenomen toen Lenteland net begonnen was.
In deze podcast hoor je oprichter Wouter Veer in gesprek met de oprichter van Herenboeren Geert van der Veer. Vanaf 14.40 minuten hoor je ze vertellen over het keerpunt in hun leven waarna zij hun initiatieven zijn gestart. Hoe ze de toekomst zien van voedselproductie in Nederland, de rol van de bottom-up beweging en hoe ze elkaar versterken. De Voedselboscast.

Contact
Lees meer over Lenteland op de website lente.land en volg de ontwikkelingen via de nieuwsbrief, Instagram, Linkedin en Facebook.

 
Facts & figures
Facts & figuresLenteland
www.lente.land
eline(at)lente.land
2021
Stichting
Download de statuten
Lenteland ontwikkelt regeneratieve gemeenschapsboerderijen. De stichting zoekt grond en boerderij, financiert deze voor, richt een lokale coöperatie op en ondersteunt met crowdfunding en opstart van het bedrijf.

De boerderijen die we oprichten zijn lokale cooperaties, met verschillende typen leden: boeren, stichting die missie bewaakt, certificaathouders, oogsters, buren.