De Bonte Hulst

Wooncoöperatie De Bonte Hulst staat voor betaalbaar, gezond, duurzaam en gemeenschappelijk wonen in Amsterdam. We hebben de regie in eigen hand genomen en gaan onze woondromen verwezenlijken. Op een kavel in Amsterdam-Noord (Buiksloterham) gaan wij een duurzaam, circulair en natuurinclusief gebouw realiseren met 32 middeldure huurwoningen.
Artikel
De Bonte Hulst
Sylvie van Wijk
Kiek Korevaar
Ongeveer 3 minuten

De Bonte Hulst

We ontwikkelen, bouwen en beheren het appartementencomplex zonder winstoogmerk. Door de coöperatieve vorm blijft het complex ook voor toekomstige generaties toegankelijk en behouden de bewoners de zeggenschap over hun eigen woonomgeving. De woningen blijven dan ook een structureel onderdeel van het gereguleerde woningaanbod in Amsterdam. Verder, door ons coöperatief te organiseren en gemeenschappelijke ruimtes te delen met buurtbewoners, dragen we bij aan een duurzamere, inclusievere en eerlijkere maatschappij. Hiermee willen we een voorbeeld zijn voor toekomstige woonprojecten.
We zijn eind 2021 met een groepje vrienden bij elkaar gekomen met het idee om zelf een fijne woning in Amsterdam te bouwen. Een fijne, betaalbare woning op de huidige woningmarkt vinden, leek voor ons, studenten en net afgestudeerden, totaal onmogelijk. In 2022 zijn we daarom begonnen met het traject voor wooncoöperaties bij de Gemeente Amsterdam. Inmiddels hebben we een optieovereenkomst op Kavel 19F in Buiksloterham, Amsterdam-Noord.

 

Omdat we zelf een wooncomplex realiseren, hebben we nu de taak van een projectontwikkelaar op ons genomen. Omdat we dit als wooncoöperatie doen, zien financierders ons als een vreemde eend in de bijt en hebben moeite om ons binnen het huidige systeem te bedienen. Het coöperatieve karakter van ons initiatief wordt wel erkend, maar we passen in geen van de bestaande hokjes. We zijn geen individueel huishouden en ook geen commerciële partij. We streven namelijk geen winst na.
Daarnaast geven we dit initiatief vorm naast onze baan en/of studie. Een gemeenschap opzetten en tegelijkertijd 32 woningen bouwen, is voor ons compleet nieuwe materie. Al met al is het een flinke opgave. Dat zien we ook aan de samenstelling van de groep. Er zijn inmiddels mensen bij gekomen, maar een aantal van de oprichters is ook al gestopt.

Het is heel fijn om bezig te zijn met ons toekomstig huis. We hadden zonder dit proces niet zo veel invloed kunnen hebben op hoe en waar we zullen wonen. Gedurende het hele proces leren we in een hele korte tijd veel nieuwe dingen. Denk aan bouwconcepten, bouwmaterialen, duurzaamheid, samenwerken met verschillende partijen, circulariteit, subsidies aanschrijven en een gemeenschap bouwen. Dat maakt het ook weer heel leuk.

 

Waarom collectief eigendom
Omdat het gebouw in collectief eigendom is, kunnen we garanderen dat de woningen ook in de toekomst als middeldure huurwoningen beschikbaar blijven voor volgende generaties. Op deze manier voorkomen we dat deze woningen ooit op de vrije markt verkocht zullen worden. Woningen zijn om in te wonen!
Je eigen huis bouwen is tot nu toe eigenlijk alleen weggelegd voor mensen of groepen mensen (CPO’s) met hogere inkomens. Je koopt of pacht dan een kavel en financiert de bouw van de woning(en) op basis van je inkomen. We geven mensen die dit niet kunnen of willen betalen ook de kans om hun eigen woonomgeving vorm te geven. Iedereen heeft recht op een fijne woning!
Door betaalbare woningen en gemeenschappelijk wonen samen te brengen, willen we bijdragen aan een meer duurzame, inclusieve en eerlijke maatschappij.

 
Facts & figures
Facts & figuresDe Bonte Hulst
Moet nog gebouwd worden
www.debontehulst.nl
info(at)debontehulst.nl
2022
Vereniging
Download
Aantal leden: 7
Aantal ruimtes: Wij streven naar het realiseren van 32 woningen.
Eigenaar van de grond: Nee, erfpacht